Wat is de Dobbeltuin

De Dobbeltuin is een permacultuur-proeftuin in de Dobbelsteijnstraat in Heerlen. Het  is aangelegd op een braakliggend terrein waar voorheen 6 huizen en een winkel hebben gestaan.

In het voorjaar van 2013 kreeg de werkgroep het terrein aan de Dobbelsteijnstraat met een oppervlakte van 1225 m2 voor 3 jaar in bruikleen van Woonpunt. Ondertussen is het duidelijk dat de Dobbeltuin langer dan 3 jaar kan blijven.

VERKOOP & AANBOD

De verkoop van groente vindt voornamelijk op het terrein zelf plaats. Tijdens het seizoen minimaal 2 dagdelen in de week.

 

Wat kenmerkt de Dobbeltuin?

 • Grotendeels opgebouwd uit gerecycled materiaal
 • Geïnspireerd op permacultuur principes
 • Samentuin (iedereen mag meedoen!)
 • Geïnitieerd door ‘Parksjtad in Transitie’
 • Bijzondere tuin in de wijk MSP (Meezenbroek, Schaesbergerveld en Palemig)

Wat kun je er doen?

 • Het zaden en wieden van zaadjes, groente en fruit
 • Het oogsten en het (samen!) delen van deze oogst
 • Het leren over (wilde)groenten en geneeskrachtige planten

Sfeerbeelden

Waar ligt de Dobbeltuin?

Waarom in Heerlen?

Het braakliggende terrein waarin wij ons nu gevestigd hebben, was tot 2013 een plek dat regelmatig werd gebruikt als dumpplaats voor stenen, meubels en meer. Deze plek die op het eerste gezicht niet bijzonder leek, bleek een verborgen oase te zijn. Een aantal permaneuten ondervonden namelijk dat er in het gebied -in het voorjaar- een grote diversiteit aan planten (zowel eetbare als geneeskrachtige) groeiden.

De initiatiefnemers klopte aan bij Woonpunt (die eigenaar is van het perceel) en faciliteerde samen met de Gemeente Heerlen de aanleg van de buurttuin.

Welke activiteiten organiseren we?

Wij organiseren verschillende evenementen die -zodra zij bekend zijn- opgenomen worden op deze pagina of in onze Facebook-groep.

Als activiteit-voorbeeld kun je denken aan de open dag die wij in juni 2022 georganiseerd hebben. Tijdens dit evenement werden er rondleidingen gegeven, waren er workshops met speciale aandacht voor kinderen, waren er heerlijke versnaperingen uit de rocket-oven en was er een boekenstand aanwezig met moestuin-, voedselbos- en permacultuur-boeken.

Voor de kinderen organiseerden we een speurtocht en andere spelletjes – die geschikt waren voor verschillende leeftijden. Tevens was er een viltworkshop waarin een bloem, vlinder of lieveheersbeestje gemaakt werden.

Ook was er een promotie ban EM oftewel Effectieve Micro-organismen. Dit gebruiken we al enkele jaren op de Dobbeltuin en ook voor het verwerken van keukenafval. Bovendien kan het als natuurlijk schoonmaakmiddel gebruikt worden en kent het talloze andere toepassingen.

Leuk en leerzaam dus!

Hoe kun je vrijwilliger worden bij De Dobbeltuin?

   Wat leuk dat je interesse hebt om je handen uit de mouwen te steken en je groene vingers het werk in onze Dobbeltuin te laten doen! Voor meer informatie kun je het beste terecht in onze Facebook-groep: www.facebook.com/groups/DobbeltuinHeerlen of direct contact opnemen met onze coördinator Leo de Groot – bereikbaar via e-mail of telefonisch via 06-47311049.

   Contactgegevens

   Adres Dobbeltuin: Dobbelsteijnstraat te Heerlen Klik hier.

   Coördinator: Leo de Groot. Bereikbaar via e-mail of mobiel 06-47311049. 

   De Dobbeltuin is een van de activiteiten van de stichting Parkstad in Transitie. Klik hier: