StadsLandBouwHeerlen de Gulle Grond

Een initiatief op de grens van Meezenbroek en Palemig, op een voormalig voetbalveld en op dit moment midden in de verhuizing, in transitie zeg maar. Een nieuw begin, nieuwe kansen met veel positieve energie!

VERKOOP & AANBOD de Gulle Grond

ONDEROns aanbod aan verse groenten, fruit en kruiden is seizoensgebonden. Dit betekent voor de Gulle Grond in 2024 dat wij niet het hele jaar door verse groenten,fruit en kruiden kunnen aanbieden. Voor komend seizoen zijn we hard aan het werk en staan o.a.  knoflook, tuinboon, peultjes, kapucijners en doperwten er al fier bij!

De verkoop van groenten, fruit en kruiden vindt voornamelijk op het terrein zelf plaats. Als de poort openstaat bent u welkom. Op de zaterdag  van 11.00-13.00 uur is er altijd iemand aanwezig.

Zodra we verse groenten, fruit en/of kruiden kunnen aanbieden kunt u dit HIERONDER bekijken.

aanbod vanaf zondag 9 juni 2024

AARDBEIEN per kilo €3,50

PEULTJES     per 100 gram € 0,80

Heeft u nog vragen dan kunt u het contactformulier invullen.

Uitgangspunten die StadsLandBouwHeerlen kenmerken

 • duurzaamheid
 • Natuur & Biodiversiteit
 • circulaire economie
 • korte ketens
 • stimuleren en ondersteunen lokale economie
 • kennisoverdracht

Wat zijn onze roots,waarmee staan we in de Gulle Grond?

 • een ruim aanbod aan betaalbare groenten en fruit
 • met zorg voor een gezonde en schonere leef-/woon-/werkomgevingomgeving in de wijk
 • zorg & aandacht voor al het leven van zowel boven als onder de grond
 • het bieden van een plek voor rust & ontspanning
 • educatieve mogelijkheden en het aanbieden van een plek om werkervaring op te doen

Bij SLBH De Gulle Grond weet je wat je eet!

Wij gebruiken biologisch zaai- en plantgoed, natuurlijke meststoffen, biologische compost en milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen.

Kort & bondig gezegd Stichting SLBH de Gulle Grond is een project dat in constante ontwikkelig is met een blik op de toekomst en met beide voeten én handen in de aarde.

Een initiatief voor jong & oud.

Waarbij het verbouwen van groenten & fruit met aandacht voor inheemse flora & fauna en het leven boven & onder de grond centraal staat.

ervaren, meemaken, eten, leren, genieten.

Omschrijving initiatief

Sinds de oprichting in 2014, toen nog Stadslandbouw MSP, werken we met een (nog)kleine groep enthousiaste en gedreven vrijwilligers om het gegeven ‘StadsLandBouw’ op de kaart te zetten.In een krimpregio als Heerlen/Parkstad is Stadslandbouw een van de mogelijkheden om een gebied positief in te vullen. (zie artikel in Down to Earth 2018, een uitgave van milieudefensie).

Daar waar we in 2014 nog onder leiding van boer Peter Erkens aan de slag gingen zetten we nu dit initiatief voort met behulp van Peter Erkens & familie. Het oude veld aan de Slotweg wordt onderdeel van het nieuwe waterbekken van Waterschap Limburg. Dankzij gemeente Heerlen kunnen we op de Govert Flinckstraat het initiatief voortzetten en worden we onderdeel van het herinrichtingsplan voor het gehele voormalige voetbalterrein. Waterschap Limburg is ons tegemoet gekomen bij herinrichting, de verhuizing en het verbeteren van de grond.

Waar ligt SLBH de Gulle Grond
SLBH de Gulle Grond in transitie

De verhuizing van Slotweg naar GovertFlinckstraat zal gevolgen hebben voor het aanbod van groente & fruit de komende 2 jaar. Want de transformatie van grasveld naar moestuin heeft tijd nodig. Om de grond geschikt te maken om op biologische verantwoorde wijze groenten en fruit te kweken zullen we allereerst gaan zorgen voor een goede basis. Zowel boven als onder de grond willen we een gezondere biodiversere habitat de kans geven om zich op een natuurlijke wijze te ontwikkelen.

Met grondverbetering door middel van compost en andere natuurlijke toevoegingen zoals gesteentemelen en mineralen en met het inzaaien van groenbemesters en bloemen, planten van boompjes en struiken en plaatsen van natuurlijke hagen zullen we de de omgeving aantrekkelijker maken voor het leven boven én onder de grond.

We proberen insecten, vogels en andere nuttige dieren aan te trekken en te ondersteunen door het zaaien en aanplanten van een grote variatiet en diversiteit aan inheemse struiken en bloemen en het creeren van verschillende leef-/broedomgevingen inclusief een poeltje.
In december 2021 zijn we begonnen en begin februari 2022 gaan we starten met het planten van een natuurlijke haag en verschillende meerjarige planten & struiken. De kop is eraf, begin is gemaakt, wij hebben er zin in!!!

Wat is StadsLandBouw en waarom in Heerlen?

Belangrijk is te weten dat wij als Stichting StadslandbouwHeerlen thema’s aansnijden als kennis en bewustzijn van plaatselijke voedselproductie, cultuur en identiteit, duurzaamheid, onderwijs en sociale betrokkenheid.

In een krimpregio als Heerlen/Parkstad is stadslandbouw een van de mogelijkheden om braakliggende/verwilderde gebieden positief in te vullen.

Lees ook het interview in het down to earthmagazine.: https://downtoearthmagazine.nl/krimpstad-heerlen-is-ruimte-genoeg/

En daarmee kan ons project dan ook gezien worden als een doorlopende verkenning van mogelijkheden hoe hieraan vorm te geven.

Stadslandbouw is dus één manier om een nieuwe invulling te geven aan vrije ruimte in de stad.In Heerlen zij vele initiatieven die elk op hun eigen wijze invulling geven.

Zie stadstuin dobbeltuin buurttuin (hier worden de andere groenegolfparticipanten gelinkt?)

Maar het is niet alleen een alternatieve vorm van groenbeheer, het past ook in de filosofie van duurzaamheid: kwalitatief goede groente verbouwen dicht bij de plek waar die gebruikt en gegeten wordt. De zogeheten ‘korte ketens’.Het gebruik van groente in directe omgeving draagt bij aan verkleining van de ecologische voetafdruk( minder CO2 uitstoot), wat weer beter is voor onze aarde. Ook participatie en educatie (in de ruimste zin van het woord)staan bij ons hoog in het vaandel.

Binnen Gebrookerbos wordt stadslandbouw ingezet als sociale, educatieve en economische katalysator.(zie www.gebrookerbos.nl)

Belangrijke uitgangspunten zijn

Duurzaamheid
– Staat voor duurzaam geproduceerde groenten en fruit uit eigen omgeving waarbij er een eerlijke prijs wordt betaald. Aan verspilling doen we niet dus een overschot wordt geschonken aan een caritatieve instellig.

Korte Ketens
– Door lokale productie en verkoop van onbespoten groenten en fruit voorkomen we onnodige transportkosten en dus onnodig gebruik van (fossiele) brandstof.

Kennis
– De kans om kennis op te doen over de herkomst en de productie van ons voedsel met respect en oog voor de energie, de aandacht en de tijd die wordt gestoken in het werk om gezonde producten op het bordje te krijgen.

Natuur & biodiversiteit
– Het produceren van onbespoten groente met aandacht voor het bodemleven. Dit in samenhang met het creeren van een, voor fauna, natuurlijke aantrekkelijke omgeving door o.a. het inzaaien van één – en meerjarige planten en bloemen. Met als resultaat meer vogels, insecten en andere dieren.

Circulaire economie
– legio mogelijkheden om bepaalde reststromen uit de stad te hergebruiken.
Denk bijvoorbeeld aan: koffieafval als grondverbeteraar; karton om bodem te bedekken; cd’s als ‘vogelschrik’; herfstbladeren om te composteren.

Ondersteuning lokale economie
– naast verkoop op het land leveren we lokale biologische ondernemers en instellingen.

Wat zijn onze roots, waarmee staan we in de Gulle Grond?
 • het (leren) zorg dragen voor een schone, veilige, gezonde leef-/woon- en werkomgeving met de nadruk op verbouwen van groeten en fruit in evenwicht met de aanwezige inheemse flora & fauna;
 • het bieden van een plek voor rust en ontspanning; als de poort openstaat ben je welkom
 • kleinschalige en laagdrempelige educatieve projecten opzetten en/of ondersteunen
 • het aanbieden van een veilige plek om (werk)ervaring op te doen;zie ook toekomst
 • zelf kweken en verkopen van onbespoten biologische groenten & fruit met veel aandacht voor bodem & bodemleven;
 • aan verspilling doe we niet dus een overschot gaat naar een charitatieve instellig.
Een plek voor rust & ontspanning

We hopen dat ook dit nieuwe veld, deze nieuwe plek met nieuwe naam, in de komende maanden weer de ruimte zal gaan bieden aan (wijk)bewoners om even uit de dagelijkse beslommeringen te stappen.

Bij SLBH De Gulle Grond weet je wat je eet!

Een van onze uitgangspunten is dat gezonde en duurzame voeding voor iedereen toegankelijk moet zijn, ook voor mensen voor wie de stap naar biologische groenten vaak te groot of niet haalbaar is. Goede voeding draagt immers bij aan een goede gezondheid!

Op termijn willen we ook de mogelijkheid van een abonnement onderzoeken en/of het aanbieden van verschillende wisselende groentepakketten per week/maand.

SLBH de Gulle Grond richting Toekomst
 • Door samenwerkingen aan te gaan met organisaties actief in dezelfde of aanverwante sectoren, denk bijvoorbeeld aan de Dobbeltuin, Stadstuin, een breder draagvlak voor ‘ lokaal-(geteeld)-verhaal’ te creëren naar buiten toe. (gezamelijke website)
 • Ambachtelijk Ondernemen m.a.w. Ruimte bieden aan ondernemers in vorm van fysieke ruimte( denk b.v. aan deel van terrein) of verkoop van producten (denk aan imker of herborist)
 • samenwerkingen aangaan met lokale organisatie, instanties & bedrijven, om een educatief aanbod te ontwikkelen t.a.v. gezondheid, maatschappij, cultuur, historie en persoonlijke ontwikkeling.
 • workshops/ aanbieden van lesmateriaal (op aanvraag).Denk aan workshops; haloween-snij-pompoenworkshop; wandeling + maken van een “kroedwusj’; lessen door derden op het terrein denk aan tekenen, schilderen, kleien. Of i.s.m. Boekhandel: voorlezen in de wei ; i.s.m. Kunstenaars: maken van vogelverschrikkers; i.s.m. Boer: wat doet een koe? ;vogel- of insectenhuisjes maken; Imker op bezoek.Legio mogelijkheden en genoeg kennis & kunde in huis en in omgeving om op vraag met juist & passend aanbod te komen.
SLBH de Gulle Grond

Een groeiend project waar jong & oud het verbouwen van groente kan ervaren , kan meemaken, ervan kan eten, ervan kan leren en ervan kan genieten

ERVAREN
Een bezoekje brengen kan tijdens vaste openingstijden of rondleiding voor groepen via telefonische afspraak. Of een bezoek aan jaarlijks terugkerende seizoensgebonden activiteiten zoals het Tomatenweekend, Bonenweekend en Pompoenweekend.
Tijdens deze activiteiten willen we naast de producten ook workshops gaan aanbieden.

MEEMAKEN
Vrijwilligers zijn altijd welkom, of het nu op projectmatige basis is of voor een x aantal uur per week of maand. Naast fysieke arbeid op het land kun je ook ervoor kiezen om bijvoorbeeld in het seizoen de verkoop te doen, onderhoud van materiaal en gereedschap, PR, compostering, noem maar op.
Jaarlijks is er NLDoet waarvoor men zich via de site van NLDoet kan aanmelden. Een mogelijkheid om voor een dagdeel kennis te maken met ons.

ETEN
Door het kopen van de producten van het land, maar ook, in de toekomst, de aanverwante producten zoals bijvoorbeeld de honing, jam, siroop, zoet-zuur met een eventuele uitbreiding naar verkoop van biologisch vlees en/of melkproducten.

LEREN
leren door mee te werken: ervaring opdoen!
Of een workshop te volgen tijdens 1 van de speciale weekenden (zoals pompoenweekend).
Legio mogelijkheden en genoeg kennis & kunde in huis en in omgeving om op een vraag met een juist juist aanbod te komen.

GENIETEN
Genieten op een bankje midden tussen de fruitboompjes of onder een parasolletje.
Genieten van al het moois en lekkers wat de Gulle Grond voortbrengt.
Samen een maaltijd voorbereiden en klaarmaken en op het veld nuttigen.
Een bosje weidebloemen in een vaasje thuis op de tafel.

Vrijwilliger bij SLBH

de Gulle Grond kan hulp gebruiken

Het voormalige voetbalveld gaat nog heel veel positieve energie & aandacht nodig hebben én krijgen om voor onze doelen geschikt te maken!

Denk bijvoorbeeld aan het maken en plaatsen van insektenhotels, maken van waterpartij, creeren ontmoetings-/ontspanningsgplek,repareren van pipowagen en keet, maken van verschillende composthopen.

Wij hebben er zin in!
Klinkt dit als muziek in de oren en zin om mee te doen?
We zijn altijd op zoek naar gemotiveerde enthousiaste mensen die willen meewerken aan de opbouw en voortzetting van dit burgerinitiatief in de wijk MSP.
Of het nu projectmatig is of structureel 1x per week of per 2 weken 1 of meerdere dagdelen.
Als het maar duidelijk is voor beide partijen.

Wat bieden wij?
Een mogelijkheid om op eigen tempo mee te werken, ervaring op te doen en/of te delen, je creativiteit te uiten, nieuwe contacten te leggen en kennis op te doen, een ontmoetings-/ontspanningsplek. En dit in een gezonde omgeving met het vooruitzicht op een deel van de oogst aan biologische groenten en fruit tegen minimale kostprijs.

Interesse gewekt?
Loop eens binnen als de poort openstaat aan de Govert Flinckstraat ter hoogte van nr. 80 tegenover de (paarden)weien. Of neem voor een afspraak contact op met Petra 06 238 55 749

Links

Contactformulier


Stichting StadsLandBouwHeerlen de Gulle Grond

Locatie Govert Flinckstraat ter hoogte van nr. 80

KvK-nummer 73299790

distelpluis@gmail.com

secretariaat P. Haakma

voorzitter J.M.E.M.Theelen

bestuurslid G.J.Moens